Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

TIMANTIT

 

Iltasanomat kirjoittaa 19.2.2013:

Kaikkien aikojen timanttiryöstö Brysselissä

 

Ryöstö tehtiin jo eilen illalla, mutta saaliin arvo alkoi paljastua vasta tänään.

Belgiassa aseistautunut joukko on saanut haltuunsa valtavan määrän timantteja Brysselin lentokentällä tehdyssä ryöstössä. Ryöstöä pidetään yhtenä suurimpana koskaan tehtynä timanttiryöstönä.

Kansainväliset asiantuntijat arvioivat, että jalokivien arvo voisi olla jopa 50 miljoonaa euroa. Aivan ensimmäisissä arvioissa puhuttiin jopa 350 miljoonan euron arvoisesta saaliista.

 

Oliko nämä timantit näin arvokkaita?

Mitä me näillä ”hiilenpaloilla” voitaisi tehdä?

Katsellako niitä vain omaksi iloksi vai näytellä toisille ja ylpeillä. Kenties voisimme myydä ne edelleen ja rikastua, siis saada rahaa ja mahdollisesti ylpeillä hyvillä kaupoilla.

 

Voisiko omistaa timantteja, mutta olla ylpeilemättä niillä?

Kyllä jos tietää niiden todellisen arvon.

Timanteilla ei ole arvoa taivaallisessa arvostusasteikossa, muuta kuin kovuuden määritelmänä. Muuten ne ovat mitäänsanomattomia arvottomia ”hiilenpaloja”.

 

Minulla on omakohtaisia kokemuksia timanteista. Olen saanut hioa timantteja, aika paljonkin. Vuoden 1964 alkupuolella pääsin armeijasta ja palasin ensimmäiseen työpaikkaani takaisin ja minulle tarjottiin uutta työtä, johon suostuin. Tähän uuteen työhön sisältyi myös timanttien hiontaa. Nyt on kerrottava, että kyseessä eivät olleet jalokiviksi luokiteltavat timantit, vaan teollisuustimantit. Tässä tuotantolaitoksessa, jossa työskentelin, tarvittiin teollisuustimantteja lankojen vetoon, siis ohentamiseen. Langoista tehtiin joko nauloja tai tietynlaisia lankoja jatkojalostukseen. Timantit tulivat alkutuottajalta esivalmisteltuina, joten minun tehtävä oli saattaa ne täysin mittojen mukaisiksi tuotantoprosessiin sopiviksi. Työ oli huolellisen ihmisen työtä, tiesin sen jo heti alkuvaiheessa. Vain oikein tekemällä, tarkailulla ja jatkuvia mittauksia välillä suorittaen, oli mahdollista saada millin sadasosien tarkkuudella vaaditut kappaleet lankojen vetokoneille.

 

Katsotaan sitten niitä ihailtavia kapistuksia, eli ns. aitoja kiviä.

 

Wikipedia ilmoittaa seuraavaa sanalla timantti:

Timantti on yksi neljästä hiilen allotroopisesta olomuodosta. Timantti ei siis sisällä muita alkuaineita kuin hiiltä. Timantin jokainen hiiliatomi on sp³ -hybridisoitunut ja sitoutunut neljään naapurihiiliatomiin neljällä tetraedrisesti suuntautuneella lujalla σ(sp³, sp³) -sidoksella. Tällöin muodostuu timanttikiteen läpi ulottuva säännöllinen verkkorakenne. Timantti syntyy maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa, ja se on luonnossa esiintyvistä aineista kovin. Kaikista olemassa olevista aineista timantti on neljänneksi kovin hypertimantin, reniumdiboridin ja ultrakovan fullereenin jälkeen. Timantti on suosittu jalokivikoruissa. Timanttia on mahdollista myös valmistaa keinotekoisesti grafiitista.

Sana timantti johtuu kreikan kielen sanasta adamas, joka tarkoittaa voittamatonta ja viittaa timantin suureen kovuuteen.

 

Katsotaan Raamatusta sanaa timantti.

 

Se löytyy varsinaisesti vain yhdestä kohdasta ja melko mielenkiintoisesta asiayhteydestä:

 

Sakarja 7: 8. Sakarjalle tuli vielä tämä Herran sana:

9. Näin on Herra Sebaot sanonut: Tuomitkaa oikea tuomio, osoittakaa laupeutta ja armahtavaisuutta toinen toisellenne,

10. leskeä ja orpoa, muukalaista ja kurjaa älkää sortako, älkääkä miettikö mielessänne pahaa toisianne vastaan.

11. Mutta he kieltäytyivät kuuntelemasta, käänsivät minulle kapinallisina selkänsä ja tukkivat korvansa, etteivät kuulisi.

12. Sydämensä he tekivät kovaksi kuin timantti, etteivät kuulisi lakia eivätkä niitä sanoja, jotka Herra Sebaot lähetti Henkensä voimalla aikaisempien profeettojen kautta. Sen vuoksi on tullut Herran Sebaotin suuri viha.

13. Niin kuin he eivät kuunnelleet, kun minä kutsuin, niin en minäkään kuunnellut, kun he huusivat apua, sanoo Herra Sebaot.

14. Myrskynä minä karkotin heidät kaikkien kansojen sekaan, joita he eivät tunteneet, ja maa jäi heidän jälkeensä autioksi, menijöitä ja tulijoita vaille. Ihanan maan he tekivät autioksi."

 

 

MITKÄ OVAT OIKEITA JOLOKIVIÄ?

 

Raamattu antaa selkeät luettelot arvokkaimmista esineistä ja yleensä arvomaailmasta. Seuraavassa on käsiteltävänä kaksi selkeää pääkohtaa, joista ensimmäisenä on Vanhan Testamentin kohta Mooseksen toisessa kirjassa ja jälkimmäisenä Uuden Testamentin kohta Ilmestyskirjasta. Ilmestyskirjan kohta odottaa meitä ja se on hyvin tärkeää ymmärtää kokonaisuudessaan Herramme ilmoituksena.

 

Tässä ovat oikeat arvoesineet Israelin kansalle.

Vaikka tästä käännöksestä löytyykin timantti, se on yleensä käännetty sillä kohtaa jaspis (vertaa Ilmestyskirja):

 

2. Mooseksen kirja 39. luku

1. Ylimmäisen papin puvun valmistaminen

Virkapuvut pyhäkköpalvelusta varten sekä Aaronin pyhät vaatteet tehtiin sinipunaisista, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista, sen käskyn mukaan, jonka Herra oli Moosekselle antanut.

2. Kasukka tehtiin kullasta, sinipunaisista, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista sekä kerratusta pellavasta.

3. Kulta taottiin ohuiksi levyiksi ja leikattiin säikeiksi, niin että sitä voitiin kutoa taidokkaasti sinipunaisten, purppuranpunaisten ja helakanpunaisten lankojen ja pellavalankojen sekaan.

4. Kasukkaan tehtiin yhdistettävät olkakappaleet, jotka kiinnitettiin sen molempiin reunoihin.

5. Kasukan päällä oleva taidokkaasti kudottu vyö oli kasukan kanssa yhtä kappaletta. Sekin oli tehty kullasta sekä sinipunaisista, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista ja kerratusta pellavasta sen käskyn mukaan, jonka Herra oli Moosekselle antanut.

6. Onyksi-kivet, joihin oli kaiverrettu Israelin poikien nimet niin kuin sinettisormuksia kaiverretaan, kehystettiin kultapunoksin.

7. Kivet pantiin kasukan olkakappaleisiin muistuttamaan israelilaisista sen käskyn mukaan, jonka Herra oli Moosekselle antanut.

8. Rintakilpi tehtiin taidokkaasti kullasta, sinipunaisista, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista sekä kerratusta pellavasta, niin kuin kasukkakin oli tehty.

9. Rintakilpi oli nelikulmainen ja kaksin kerroin taitettu. Siitä tehtiin vaaksan pituinen ja vaaksan levyinen, kaksin kerroin taitettu.

10. Siihen kiinnitettiin kiviä neljään riviin: ensimmäiseen riviin karneoli, topaasi ja smaragdi,

11. toiseen riviin rubiini, safiiri ja timantti (yleensä tässä kohdassa timantin sijasta on mainittu jaspis),

12. kolmanteen riviin hyasintti, akaatti ja ametisti

13. ja neljänteen riviin krysoliitti, onyksi ja jaspis (toisissa käännöksissä tässä kohdassa on berylli).

Ne kiinnitettiin paikoilleen kultapunoksin kehystettyinä.

14. Kiviä oli siis kaksitoista Israelin poikien nimien mukaan. Kuhunkin kiveen oli kaiverrettu yksi kahdentoista heimon nimistä niin kuin sinettisormuksia kaiverretaan.

15. Rintakilpeen tehtiin puhtaasta kullasta ketjut, jotka oli punottu köysien tapaan.

16. Lisäksi tehtiin kaksi kultapalmikkoa ja kaksi kultarengasta. Nämä kaksi rengasta kiinnitettiin rintakilven yläkulmiin.

17. Molemmat kultapunokset kiinnitettiin rintakilven yläkulmissa oleviin renkaisiin.

18. Molempien punosten toiset päät kiinnitettiin palmikoihin ja nämä kiinnitettiin kasukan etupuolelle, sen olkakappaleisiin.

19. Tehtiin vielä toiset kaksi kultarengasta, ja ne pantiin rintakilven alakulmiin, sen kasukkaa vasten olevan sisäpuolen reunaan.

20. Vielä tehtiin kaksi kultarengasta, jotka kiinnitettiin kasukan olkakappaleiden etupuolen alareunaan sauman kohdalle, kasukan taidokkaasti tehdyn vyön yläpuolelle.

21. Rintakilpi solmittiin renkaistaan sinipunaisella nauhalla kasukan renkaisiin niin, että se oli kasukan taidokkaasti tehdyn vyön yläpuolella eikä irtautunut kasukasta. Näin Herra oli Moosesta käskenyt.

22. Kasukan viitta tehtiin kutomalla pelkästään sinipunaisista langoista.

23. Viitan keskellä oleva pääntie oli niin kuin haarniskan aukko, ja sen reunassa oli päärme, ettei se repeäisi.

24. Viitan helmaan tehtiin granaattiomenia sinipunaisista, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista kerratuista langoista.

25. Sitten tehtiin tiukuja puhtaasta kullasta, ja ne kiinnitettiin granaattiomenien väliin viitan helmaan ympäriinsä,

26. vuoroin tiuku ja granaattiomena ympäri viitan helman. Viitta oli tehty käytettäväksi palveluksessa sen käskyn mukaan, jonka Herra oli antanut Moosekselle.

27. Aaronille ja hänen pojilleen tehtiin lisäksi kutomalla pellavaihokkaat,

28. pellavainen käärelakki, pellavaiset koristepäähineet sekä housut kerratusta pellavasta.

29. Lisäksi tehtiin kirjokudontatyönä vyö kerratuista pellavalangoista ja sinipunaisista, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista, niin kuin Herra oli Moosesta käskenyt.

30. Vielä tehtiin ruusuke, pyhä otsakoru, puhtaasta kullasta ja siihen kirjoitettiin sinettisormusten kaiverrusten tapaan kirjoitus "Herralle pyhitetty".

31. Siihen kiinnitettiin sinipunainen nauha, jolla se sidottiin käärelakin yläreunaan, sen käskyn mukaan, jonka Herra oli Moosekselle antanut.

32. Ilmestysmajan esineet

Näin koko työ, asumus eli ilmestysmaja, saatiin valmiiksi. Israelilaiset tekivät kaiken aivan sen käskyn mukaan, jonka Herra oli Moosekselle antanut.

33. He toivat Moosekselle asumuksen, teltan ja kaikki sen varusteet: hakaset, laudat, poikkitangot, pylväät ja jalustat,

34. punaiseksi värjätyistä pässinnahoista tehdyn peitteen, merilehmännahoista tehdyn peitteen ja verhona olevan esiripun,

35. todistuksen arkun kantotankoineen, armoistuimen,

36. pöydän kaikkine varusteineen sekä pyhät leivät,

37. puhtaasta kullasta tehdyn lampunjalan riviin asetettavine lamppuineen ja kaikkine varusteineen sekä öljyä valaisemista varten,

38. kultaisen alttarin, voiteluöljyn ja hyväntuoksuisen suitsukkeen, teltan oviverhon,

39. vaskialttarin vaskisine ritilöineen, sen kantotangot ja kaikki varusteet, altaan jalustoineen,

40. esipihan verhot pylväineen ja jalustoineen, esipihan portin verhon, sen köydet ja vaarnat sekä kaikki esineet, joita tarvitaan asumuksessa eli ilmestysmajassa suoritettavassa palveluksessa,

41. virkapuvut pyhäkössä suoritettavaa palvelusta varten ja pappi Aaronin pyhät vaatteet sekä hänen poikiensa pappispuvut.

42. Israelilaiset olivat tehneet kaiken työn sen käskyn mukaan, jonka Herra oli Moosekselle antanut.

43. Kun Mooses katseli kaikkea, mitä he olivat valmistaneet, hän näki, että se oli tehty aivan niin kuin Herra oli käskenyt. Ja Mooses siunasi heidät.

 

 

Tässä on tulevaisuus, jota odotamme joka hetki toteutuvaksi:

 

Ilmestyskirja luku 21:

9. Uusi Jerusalem

Yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli seitsemän maljaa täynnä seitsemää viimeistä vitsausta, tuli ja puhui minun kanssani sanoen: "Tule tänne, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon."

10. Hän vei minut Hengessä suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui alas taivaasta Jumalan luota.

11. Se loisti Jumalan kirkkautta, ja sen hohde oli kuin kaikkein kalleimman kiven, kuin kristallinkirkkaan jaspiksen.

12. Siinä oli suuri ja korkea muuri, jossa oli kaksitoista porttia ja porteilla kaksitoista enkeliä. Portteihin oli kirjoitettu nimiä, israelilaisten kahdentoista heimon nimet.

13. Idässä oli kolme porttia, pohjoisessa kolme porttia, etelässä kolme porttia ja lännessä kolme porttia.

14. Kaupungin muurissa oli kaksitoista perustusta ja niissä Karitsan kahdentoista apostolin nimet.

15. Hänellä, joka puhui minun kanssani, oli mittana kultainen ruokosauva, jotta hän mittaisi kaupungin, sen portit ja sen muurin.

16. Kaupunki oli nelikulmainen, ja sen pituus oli yhtä suuri kuin sen leveys. Hän mittasi ruokosauvalla kaupungin: kaksitoistatuhatta stadionmittaa. Sen pituus, leveys ja korkeus olivat yhtä suuret.

17. Hän mittasi sen muurin: sataneljäkymmentäneljä kyynärää, ihmismitan mukaan, jota myös enkeli käytti.

18. Muuri oli rakennettu jaspiksesta, ja kaupunki oli puhdasta kultaa, kuin puhdasta lasia.

19. Kaupungin muurin perustukset oli kaunistettu kaikenlaisilla kalliilla kivillä. Ensimmäinen peruskivi oli jaspis, toinen safiiri, kolmas kalsedoni, neljäs smaragdi,

20. viides sardonyksi, kuudes karneoli, seitsemäs krysoliitti, kahdeksas berylli, yhdeksäs topaasi, kymmenes krysopraasi, yhdestoista hyasintti ja kahdestoista ametisti.

21. Ne kaksitoista porttia olivat kaksitoista helmeä, kukin portti oli yhdestä helmestä. Kaupungin pääkatu oli puhdasta kultaa, kuin läpikuultavaa lasia.

22. Mutta temppeliä minä en siinä nähnyt, sillä sen temppelinä on Herra Jumala, Kaikkivaltias, ja Karitsa.

23. Kaupunki ei tarvitse valokseen aurinkoa eikä kuuta, sillä Jumalan kirkkaus valaisee sen, ja sen lamppuna on Karitsa.

24. Kansat vaeltavat sen valossa, ja maan kuninkaat tuovat sinne loistonsa.

25. Sen portteja ei suljeta päivällä, ja yötä siellä ei ole.

26. Sinne tuodaan kansojen loisto ja kalleudet.

27. Eikä sinne pääse mitään epäpyhää, ei ketään iljettävyyksien tekijää eikä valehtelijaa, vaan ainoastaan ne, joiden nimet on kirjoitettu Karitsan elämänkirjaan.

 

 

Nämä Raamatun kohdat ovat lähes sen alusta ja lopusta, mutta mitä onkaan kirjoitettu Raamatun keskipisteeseen, eli Psalmiin 118: 8. Parempi on turvata Herraan kuin luottaa ihmiseen.

 

Sivun alkuun

 

©2020 Kullan ja rahan historiaa - suntuubi.com